La Restauració de Sant Felip Neri S. XVII – Guissona – La Segarra – Lleida

La restauració de l’espai de Sant Felip Neri del S. XVII – Guissona. Un dels espais oblidats a Guissona i que molt pocs vilatans coneixen és Sant Felip Neri, situat a la part posterior de l’església de Guissona i tocant al carrer de l’Om, on sempre podíem observar una porta de reixa i un gran herbassar al darrera ple de runa en alguns casos. Sant Felip Neri consta d’una planta més o menys rectangular separada per la façana del que era l’antiga capella, on avui encara es pot llegir any 1664.

Actualment només es conservem les quatre parets i la porta principal amb el rosetó circular. L’espai entrant per la banda esquerra està voltat per una fossa de gairebé 1,80 m de fondària que serveix per fer el drenatge hidràulic de l’església principal actual de la Col·legiata de Santa Maria de Guissona i, al fons trobem una porta obscura i que actualment quedarà enllumenada i, que dita porta en un futur no gaire llunyà ens durà a l’antiga necròpolis Romana del segle IV d.C, és a dir, el primer cementiri romà de Iesso de l’època cristiana. Per tant, ens trobem en un espai idíl·lic, Sant Felip Neri és la porta d’entrada de molts secrets de la Guissona antiga.

Sant Felip Neri antigament estava contextualitzat al costat de l’antiga església romànica de Guissona i segons el llibre de la *Història de Guissona, d’Eduard Camps i del Germà Joan Santaeulària es va construir aquesta capella sobre un antic hort dels canonges, a més, d’un antic cementiri. L’any 1663 els dos canonges del capítol de Guissona, germans reverends Joan i Ignasi Pérez, vam voler difondre la devoció a Sant Felip Neri i n’obtingueren el permís del Bisbe d’Urgell per començar les obres. I hi ha constància que la primera missa s’hi celebrà el dia 7 de juny de 1668. En el procés de restauració actual, les obres de restauració han estat adjudicades a Ramon Pampalona per part de l’ajuntament de Guissona per un import de 50.000 € + IVA i han consistit en empedrar el terra amb llambordes estil òxid, restauració i consolidació d’antiga façana nord amb balcons, a més de la paret de ponent, la façana de l’antiga capella i d’altres espais que s’han reomplert i que estaven a punt de caure, s’han conservat la base dels balcons i s’han resaltat algunes finestres i portalades antigues, s’ha instal·lat protecció de superfície de corten al llarg dels 28 m de fossa, barana i enjardinament general d’interior i exterior, a més del sofisticat enllumenat de l’espai, i a més, s’ha habilitat l’entrada amb accés per a minusvàlids.

Entre d’altres detalls s’ha instal·lat bancs de pedres reaprofitades de la restauració i, una altra gran peça de pedra en forma llinda que farà funcions de banc extreta de l’espai de les antigues piscines que tenien els Germans Maristes a Guissona. La restauració actual de Sant Felip Neri ha estat gràcies al mecenatge a un senyor fill i net de Guissonencs, que amb la seva aportació econòmica a l’Ajuntament de Guissona ha pogut executar aquestes obres amb el vist i plau de l’església de Guissona, i afegir que l’Ajuntament ha col•laborat econòmicament en el projecte de l’enllumenat de l’espai i ajardinament interior.

D’aquest senyor cal explicar clarament que ha volgut dedicar aquest espai de Sant Felip Neri en homenatge a mossèn Joan Mas i Ardiaca que va exercir de rector de Guissona del 1989 a l’any 2005, en agraïment a la seva tasca pastoral, d’aquesta manera una placa el recordarà en el dia de la seva inauguració, que tindrà lloc el proper dia 9 de setembre de 2011 a la 1 del migdia, a càrrec del Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, mons. Joan-Enric Vives.

Sant Felip Neri passarà a ésser doncs un espai públic més pel centre històric de Guissona, i que obrirà cada dia les seves portes i les tancarà al vespre, fet que gestionarà i vetllarà voluntàriament el Sr. Jaume Solé, veí jubilat del carrer de l’Om. En definitiva un espai que convida a estar-s’hi una bona estona, llegint un llibre a l’ombra, o simplement fent petar la xerrada amb els amics d’una tarda d’estiu.

Esperant doncs que tots els vilatans i vilatanes en gaudiu d’allò més i el respecteu com si fos casa vostra. Miquel Parramon Camps Coordinador de la restauració de Sant Felip Neri Vila de Guissona, Agost, 2011 (*) Més informació sobre la capella de Sant Felip Neri de Guissona, pàgina 196 del llibre de la Història de Guissona, d’Eduard Camps i Cava i Joan Santaeulària Pujol.

Top Image By Isidre blanc (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Booking.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 × three =