Posada en valor de la Font i Bassa de Farell – Massoteres (La Segarra)

Darrerament amb l’empresa Terres del Doll SL, propietària de la finca, on hi ha ubicada la Font i la Bassa de Farell hem posat en valor aquest bonic espai humit, com una mena d’oasis a la comarca de la Segarra, on les zones humides darrerament escassegen degut a la sequera que estem vivint des de fa tres anys a tot Catalunya.

La primera tasca que es va fer va ser desbrossar una part de la cubeta de la  bassa conservant la canya autòctona de la zona,  i tot seguit es va continuar desbrossant l’entorn perimetral de la mateixa bassa i uns metres demés addicionals per obrir pas en direcció Llevant. En segon lloc es van plantar 3 àlbers i 2 freixes de 14 cm.  de diàmetre i 3 m. d’altura i, es van ubicar al costat de la bassa mateix i, seguidament per millorar l’entorn i millora del paisatge de la font es van plantar 15 xiprers de 2,5 m. d’altura cadascun al costat del camí. En tercer lloc, es va instal·lar una barana de fusta de doble nivell de 5 m. de longitud de forma que protegeix l’accés a la bassa. En quart lloc, es va col·locar un cartell sobre la barana explicant la fauna que poden trobar a la bassa i el seu entorn.

L’actuació s’ha realitzat amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i com no podia ser d’una altra manera amb el propietari de la finca.

Finalment, ja fora del projecte, ben, aviat es vol instal·lar un tub enterrat d’aportació d’aigües pluvials de la cuneta del camí i, mitjançant una arqueta, aquest fet millorarà l’aportació d’aigua quan plogui a la zona, agafant tot l’aigua de 200 m de camí i camps adjacents.

La Font de Farell es va construir pel que saben l’any 1820, pensem que la zona ja era un (patamoll) natural i que els clergues que vivien a la masia de Farell ho van arreglar per poder regar els horts de la zona i, construint aquesta bassa de suport.

Bassa de Farell – Baranes de fusta frontals i cartell enganxat a la part superior de la barana.

 

Cartell i barana.

 

                                                                               Vista general de la Font i Bassa de Farell, al fons a l’esquerra la masia de Farell.

 

Els tres arbres plataners que acompanyen a l’espai.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × one =